piątek, 28 lutego 2014

Prosty sposób na gołąbki

Z podanych składników wychodzi ok.10 gołąbków. 
Farsz do gołąbków można zrobić z samego mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze ryż lub kaszę np. gryczaną. Zmielone mięso jest na tyle lepkie, że nie potrzeba dodawać ani jajek ani tym bardziej bułki tartej. Ważny jest więc rodzaj mięsa o czym za chwilę. 
Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć je do sporego garnka i gotować w rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu. 



Składniki :
  • główka białej kapusty
  • pół kilograma mięsa
  • szklanka ryżu
  • cebulka lub 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, olej
  • ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy
Zobacz cały przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz