W naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach,
tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia
zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na
chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem
irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się
na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji
mlekowej jak zsiadłe mleko, kefir, maślanka. Powód już podaję. Soda
najlepiej działa w towarzystwie kwaśnych produktów.
A jeśli nie wiesz jak zrobić zsiadłe mleko to prosty przepis znajdziesz na stronie
o mleku.
Składniki na mały bochenek:
- 200 g mąki chlebowej
- pół łyżki soli
- pół łyżki sody
- 160 ml zsiadłego mleka
- siemię lniane do posypania
Pokaż cały przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz